Versija neįgaliesiems Puslapio struktūra  

PAŽINTIS SU ŠLAPIO KOLODIJAUS PROCESU

Šlapio kolodijaus procesas yra vienas ankstyviausių fotografavimo būdų, išrastas 1850 m. Stiklinė arba metalinė plokštelė padengiama kolodijaus emulsija, įjautrinama sidabro nitrate ir, kol emulsija ant plokštelės neišdžiūvo, iš karto naudojama fotografuoti. Šiame amžiuje, kuriame viešpatauja skaitmeninė fotografija, o mes jau pamiršome, koks sudėtingas ir daug laiko reikalaujantis procesas kadaise buvo fotografija, šlapio kolodijaus procesas yra tapęs egzotiška analoginės fotografijos forma.

TF-5 grupės mokiniai kartu su profesijos mokytoja metodininke Jogaile Butrimaite pažintį su šlapio kolodijaus procesu pradėjo nukeliavę į filmą „XIX a. fotografo palikimas“, kuriame susipažino su fotografo Juzefo Čechavičiaus kūryba ir kasdienybe fotografuojat Vilniaus vaizdus ir portretus dienos šviesos studijoje. Po filmo peržiūros vyko diskusija su filmo režisieriumi Mindaugu Meškausku. Labai smagus sutapimas, kad peržiūra vyko kovo 2 dieną, kai žymiam fotografui J. Čechavičiui būtų suėję 205 metai.

Tolimesnė pažintis su šia technologija vyko susitikime su šeimos gydytoja Emilija Petrauskiene, kuri šios technologijos išmoko savarankiškai. Pagrindiniai jos fotografijų objektai – sodo augalai. Kovo 9 dieną parduotuvėje „Balta balta“ autorė pristatė „Sidabrinio sodo knygą“, iliustruotą šlapio kolodijaus technologija atliktomis fotografijomis. Mokiniai turėjo galimybę užduoti visus jiems rūpimus klausimus apie kūrybinį procesą ir pasigrožėti detaliai atvaizduotais augalais.

Paskutinysis apsilankymas – kovo 22 dieną Artūro Šeštoko parodos atidarymas ,,Portretas nr. 21“ (fotomenininkų sąjungos „Fotografijos galerijoje“), kur mokiniai susipažino su autoriumi. Atidarymo metu taip pat kilo nuostabi mintis organizuoti kūrybines dirbtuves mūsų Centre. Dirbtuvės įvyko balandžio 17-18 dienomis. Centro mokiniai ir mokytojai turėjo galimybę patys išmėginti ant stiklo plokštelės lygiai išpilti kolodijaus tirpalą, įjautrinti šviesai ir suspėti (iki plokštelei išdžiūvant), naudojant didelio formato dumplinę kamerą, užfiksuoti kūrybinius sumanymus. Gimė puiki mokytojų ir TF-5 grupės mokinių paroda pavasario tema. Labai dėkojame fotografui Artūrui Šeštokui už nuostabią nuotaiką dirbtuvių metu ir suteiktas žinias.

  atvira informavimo konsultavimo orientavimo sistema      

Išsaugoti
Sausainiukų nustatymai
Naudojame slapukus siekdami užtikrinti, kad mūsų svetainėje gautumėte geriausią patirtį. Jei atsisakysite slapukų naudojimo, ši svetainė gali neveikti taip, kaip tikėtasi.
Sutinku
Nesutinku
Plačiau
Statistikos slapukai
Google Analytics
Sutinku
Nesutinku
Funkciniai slapukai
Cloudflare
Sutinku
Nesutinku
Adform
Sutinku
Nesutinku