Versija neįgaliesiems Puslapio struktūra  

Dvi dienos, dvi istorijos

Kovo 8-9 dienomis VPVPMC gimnazijos skyriaus mokiniai dalyvavo Kauno Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejaus lektorės Simonos Lukėnienės ir menotyrininkės Agnės Taliūtės parengtose virtualiose pamokose „2 dienos/ 2 istorijos“.  Artėjant Kovo 11-osios šventei, vyresniųjų klasių moksleiviai turėjo galimybę kalbėtis apie dvi valstybingumo ir dailės istorijos versijas. Edukacijoje sužinojome ne tik kaip keliavome ir pasiekėme vasario 16-ąją, bet ir kas nutiko kitą vasario 17-ąją dieną, kaip menininkai prisidėjo prie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. Taip pat pamatėme muziejaus fonduose saugomų kultūros artefaktų nuotraukas, dailininkų kūrinių originalus, susijusius su Lietuvos valstybės ir tautiškumo išsaugojimu.

I dienaValstybingumas ir dailė

Lietuva – vieniems tai žemė, kitiems – kalba, tretiems – tradicijos. Bet, pirmiausia, Lietuva yra nepriklausoma valstybė. Tai, kad šiandien esame laisvi yra dėka susivienijimo ir ėjimo į priekį petys petin. Ką ir darė XX a. I p. dailininkai, kartu su kitais kultūros veikėjais prisidėjo prie Nacionalinio judėjimo. Drauge jie ne tik svajojo, bet ir vykdė veiklas, kad pasiektų bendrą tikslą – iškovotų šalies laisvę. Virtualios pamokos I dalyje mokiniai išgirdo bei pamatė, kaip dailininkai, išgyvenę sostapilio Vilniaus netektį, kūrė Lietuvą, t.y. valstybingumo simbolius, Laikinojoje sostinėje.

II dienaValstybė – moteris – menas

Pamokoje pasakojama kitokia valstybingumo versija. Ta, kurioje moteris aktyviai dalyvavo ir veikė, bet dažnai liko nematoma – paraštėse. Sužinojome apie moterų vaidmenį kuriant nepriklausomą valstybę bei priežastis, kodėl jų parašai neatsidūrė Lietuvos Nepriklausomybės akte. Taip pat pamokoje išgirdome sufražizmo, emancipacijos sąvokas, jas nagrinėjome kaip valstybingumo, demokratijos principus.  Sužinojome apie moteris, kūrusias Lietuvą, XX a. I pusės moterų menininkių kūrybą, 1938 m. susikūrusios Lietuvos moterų dailininkių draugijos veiklą.

Parengė Laima Veličkienė

 

  atvira informavimo konsultavimo orientavimo sistema      

Išsaugoti
Sausainiukų nustatymai
Naudojame slapukus siekdami užtikrinti, kad mūsų svetainėje gautumėte geriausią patirtį. Jei atsisakysite slapukų naudojimo, ši svetainė gali neveikti taip, kaip tikėtasi.
Sutinku
Nesutinku
Plačiau
Statistikos slapukai
Google Analytics
Sutinku
Nesutinku
Funkciniai slapukai
Cloudflare
Sutinku
Nesutinku
Adform
Sutinku
Nesutinku